ایران و جمهوری آذربایجان برادری، همسایگی و مقابله با تروریسم
به گزارش محفل همایش بین المللی «قره باغ ۱۷ ربیع، گفتمان برتر» روز دوشنبه هفته جاری با حضور شخصیت های برجسته ای از برخی کشورهای منطقه، در قم برگزار و ضمن تاکید بر آزادسازی کامل قره باغ و برشمردن مشترکان عمیق میان دو ملت ایران و جمهوری آذربایجان، از خطر حضور جریان های تکفیری در منطقه ابراز نگرانی شد.
به گزارش محفل به نقل از ایرنا، درگیری های نظامی نیروهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه مورد مناقشه قره باغ و مناطق اشغالی اطراف آن، از ششم مهر ماه سال جاری(۲۷ سپتامبر) شروع شد که در نهایت این درگیری با وساطت روسیه و امضای توافق نامه سه جانبه میان جمهوری آذربایجان، ارمنستان و روسیه به پایان رسید که نتیجه آن آزادسازی ۱۰ هزار کیلومتر از منطقه قره باغ و مناطق اشغالی اطرف آن از ارمنستان بود.
رهبر معظم انقلاب در طول جنگ رهنمودهایی برای آخر این جنگ در ۱۷ ربیع الاول سالروز ولادت باسعادت پیامبر مکرم اسلام(ص) طی سخنرانی عرضه دادند، برای تبیین این رهنمودها همایش بین المللی «قره باغ ۱۷ ربیع، گفتمان برتر» به همت مرکز مدیریت حوزه های علمیه در سالن امین این مرکز در قم برگزار شد.
در این همایش که شخصیت های برجسته علمی و دینی ایران، جمهوری آذربایجان و منطقه قفقاز، ترکیه، اوکراین، روسیه و بلاروس حضور داشتند، رهنمودهای رهبر معظم انقلاب در خصوص اینکه "سرزمین های آذربایجان باید آزاد شود"، "امنیت ارامنه آن سرزمین باید محفوظ بماند"، "دو طرف به مرزهای بین المللی کشورها تجاوز نکنند" و "اگر تروریست ها نزدیک مرز ایران بیایند، برخورد قاطع می کنیم"، بررسی و تبیین شد.
آیت الله سبحانی: کل منطقه قره باغ باید آزاد شود
آیت الله جعفر سبحانی از مراجع تقلید با صدور پیامی به این همایش تصریح کرد: سرزمین قره باغ از دیرباز متعلق به سرزمین آذربایجان و اشغال آن امری نامشروع بوده است و باید سرزمین های اشغال شده به کشورهای اسلامی بازگشته و طرفین به معاهدات بین المللی متعهد باشند.
وی در پیام خود آورده است: سرزمین های اسلامی در قرون اخیر شاهد جریانات گوناگونی بوده که باعث تجزیه کشورهای اسلامی شده و برخی منتهی به اشغال، توسط کشورهای غیراسلامی شده است.
پیام افزوده است: سرزمین آذربایجان همواره مهد تشیّع بوده و عالمان جلیل القدری را در دامن خود پرورش داده است همچون میتوان به بزرگانی همچون مرحوم میرزا مجتهد قره باغی، مرحوم زین العابدین شیروانی، مرحوم عبدالحسین لنکرانی، مرحوم بادکوبه ای و مرحوم میرزا مهدی نخجوانی و دیگران اشاره نمود.
در ادامه این پیام آمده است: جمهوری اسلامی از نخستین روزهایی که مرزهای شوروی سابق به سمت ایران گشوده شد همواره در کنار مردم آذربایجان بوده و از تعاملات فرهنگی، علمی و مذهبی دو کشور حمایت نموده است.
آیت الله سبحانی در ادامه پیام خود خطاب به مسؤلان آذربایجان افزوده است: مراقب باشید تا این منطقه به کانون وهابیت و گروه های تروریستی و تکفیری مبدّل نگردد. اطلاع دارم وهابیون سالها است در این منطقه حساس سرمایه گذاری و تبلیغ می کنند.
پیام حاکی است: دشمنان اسلام به دیانت و استقلال این کشور چشم طمع دوخته اند، تشیّع در این منطقه، سابقه دیرینه داشته و مورد توجّه دشمنان اسلام است و بنابراین مراقب دسیسه ها و شیطنت آنان باشید.
در ادامه این پیام آمده است: در مناطق آزاد شده با ارامنه با اخلاق اسلامی رفتار کنید، بگونه ای که از ناحیه شما مورد آزار و اذیت واقع نشوند، خداوند در قرآن کریم می فرماید: نباید دشمنی گروهی، شما را بر آن دارد که عدالت نکنید. عدالت کنید که به تقوا نزدیکتر است و از خدا پروا دارید که خدا به آنچه انجام می دهد آگاه است.
وحدت، همگرایی و مقاومت پایه های گفتمان انقلاب اسلامی است
مدیر حوزه های علمیه کشور هم در این همایش اظهار داشت: گفتمان انقلاب اسلامی و فقه اسلامی بر وحدت، همگرایی و اهتمام به امور مسلمانان عالم و محترم شمردن تمام سرزمین های اسلامی و مقاومت در مقابل دشمنان بعنوان اصل تاکید دارد.
آیت الله علیرضا اعرافی ضمن اشاره به اعلام موضع مراجع تقلید در مسائله قره باغ اظهار داشت: مراجع تقلید، علما و بزرگان دینی موضع دینی و مذهبی خویش را در مبحث قره باغ به صورت شفاف اعلام نمودند.
مدیر حوزه های علمیه کشور با تقدیر از اقدامات دستگاه دیپلماسی کشورمان در دفاع از مردم مظلوم قره باغ و جمهوری آذربایجان اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب از دیرباز بر یکپارچگی جمهوری آذربایجان تاکید نمودند که در ۱۷ ربیع هم رهنمودهایی برای حل مسئله قره باغ فرمودند که این رهنمود باید به درستی تبیین شود.
اعرافی افزود: حوزه باعظمت قم و مراجع عظام تقلید و شخصیت های بزرگ دینی جمهوری اسلامی در برابر مسائل بزرگ جهان اسلام دارای موضع هستند که مبنای این موضع، گفتمان ناب انقلاب اسلامی و فقه شیعه است.
اعرافی افزود: وحدت و همگرایی میان امت اسلام و مقاومت و مبارزه در مقابل اشغال گران و مستکبران عالم دو اصل گفتمان انقلاب اسلامی است.
وی با تکیه بر لزوم شناخت چالش ها و ظرفیت های جهان اسلام اظهار داشت: سخن انقلاب اسلامی، این است که امت اسلام از منابع بی پایانی برخوردار می باشد که با برخورداری از این همه ذخایر بزرگ نباید اسیر دشمنان باشد و مورد هجوم دشمنان قرار گیرد.
مدیر حوزه های علمیه کشور با اشاره به اینکه جهان اسلام برای تبدیل به یک قدرت فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی چیزی کم ندارد، اضافه کرد: منابع تاریخی، اندیشه ای و تمدنی جهان اسلام، منابع عظیم امت اسلام با بیشتر از یک و نیم میلیارد جمعیت دارای استعدادها و ظرفیت های ممتازی همچون جوانی و استعداد فراوان است.
اعرافی افزود: وجود بیشتر از ۵۰ کشور در سایه اسلام و پیامبر خدا(ص)، منابع راهبردی جهان اسلامف ذخایر عظیم معدنی و اقتصادی، بازار بزرگ اقتصادی، سرزمین های پهناور و سوق الجیشی، همچون ظرفیت های جهان اسلام است.
وی با اشاره به اینکه ایستادگی ما در کنار فلسطین برای مجد همه امت اسلامی است اظهار داشت: در سایر حوادث هم این ایستادگی و مقاومت برای رسیدن به مجد و عظمت و اشکوه امت اسلامی است و این مبنای گفتمان جمهوری اسلامی در حوزه های مختلف همچون قره باغ است.
وی با اشاره به اینکه صیانت از سرزمین های اسلامی با قطع نظر از هر شاخصه و سنجه از نژاد و مذهب، یکی از اصول گفتمان انقلاب اسلامی است، عنوان کرد: مهم شمردن مرزها و قوانین بین الملل، نفی اشغال گری و تصرف سرزمین های اسلامی، مشروع دانستن مقاومت در مقابل اشغال گری، و دوستی و اخوت اسلامی میان تمام مذاهب اسلامی همچون اصول گفتمان انقلاب اسلامی است.
وی تصریح کرد: برای حوزه علمیه، سرزمین جمهوری آذربایجان و مناطق بسیار پرارزش آن از ذخایر فکری، تاریخی ما بشمار می رود که از آن سرزمین چهره ها و عالمان بزرگ برخاسته اند که شمع حوزه های علمیه بوده اند.
وی با تکیه بر قطع دخالت های قدرت های فرامنطقه ای در منطقه اظهار داشت: همه سرزمین قره باغ باید به جمهوری آذربایجان و سرزمین های اسلامی باز گردد و هیچ بهانه ای نباید باعث خشونت مذهبی شود.
اعرافی با تکیه بر اینکه اظهار داشت: همدلی و همبستگی خود با مردم عزیز جمهوری آذربایجان داریم و امیدواریم این آزادسازی باعث شکل گیری وحدت عمیق تر در منطقه و مبارزه با تروریسم ساخته غرب باشد.
رضایی: ایران در بازسازی جمهوری آذربایجان باید مشارکت فعال داشته باشد
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام هم در این همایش اظهار داشت: ایران در کمیته مشترک باید شرکت کند، در بازسازی جمهوری آذربایجان مشارکت جدی داشته و کریدورهای بوجود آمده در این منطقه هم باید بر مبنای قواعد بین المللی باشد.
محسن رضایی با اشاره به اینکه جمهوری آذربایجان تنها همسایه ایران نیست، عنوان کرد: یکی از اشتباهات بزرگ این است که جمهوری آذربایجان را تنها یک کشور همسایه بدانیم بلکه ایران و آذربایجان، یک ملت با یک فرهنگ و یک مذهب و یک سابقه تاریخی در دو کشور هستند.
رضایی با اشاره به اینکه ملت ایران برای آزادسازی آذربایجان از دست تزارها، هزاران شهید داده است، اظهار داشت: ایران برای آزادسازی آذربایجان از دست روس ها چندین بار جنگیده است و شهدای بسیاری تقدیم کرده است.
وی با اشاره به اینکه نخستین چیزی که در سیاست خارجی ما باید تمام شود این است که نگاه به جمهوری آذربایجان باید تغییر کند، اضافه کرد: در ۲۰۰ سال گذشته مردم ایران همیشه با یک حسرت به بالای ارس نگاه می کردند که چگونه و چه زمانی مردم آن منطقه عزت خویش را به دست آورده و طعم آزادی را می چشند.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام عنوان کرد: بعد از فروپاشی شوروی و استقلال جمهوری آذربایجان، ما در ایران جشن گرفتیم و این استقلال را نعمتی الهی می دانستیم و با تمام توان برای بازسازی و احیای این کشور به کمک آنها آمدیم.
وی اظهار داشت: متاسفانه دولت ارمنستان به بهانه دفاع از ارامنه از مرزهای بین المللی گذشت و وارد منطقه قره باغ شد و جای تعجب دارد که همان کسانی که آن زمان ارمنستان را تحریک به اشغال قره باغ کردند، امروز حامی جمهوری آذربایجان شده اند.
رضایی افزود: در ظاهر چند شهر از جمهوری آذربایجان آزاد شد ولی چند لشکر از چند کشور دیگر در این منطقه نیرو پیاده کرده اند، این چه نوع آزادسازی است؟
وی با تکیه بر اینکه کل منطقه باید آزاد شود و هیچ کشور خارجی نباید در منطقه باشد عنوان کرد: ایران از آغاز جنگ ناجوانمردانه، با تمام توان از مردم جمهوری آذربایجان حمایت کرد و در این راه از هفت قطعنامه صادره در دفاع از این کشور هم دفاع کرد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام اضافه کرد: ایران از هر آنچه که داشته برای کمک به جمهوری آذربایجان کوتاه نیامده است ولی چه شد که میان برادری ما فاصله انداختند؟
وی اظهار داشت: کشورهایی وارد قره باغ شدند که تمام دعواهای خویش را به آن منطقه آوردند و به دنبال تقسیم ارث و میراث خود برآمدند.
عراقچی: حضور تروریست های تکفیری در قره باغ مایه نگرانی جدی است
معاون سیاسی وزیر امور خارجه هم در ادامه این همایش با تکیه بر این که حضور گروه های ترویستی تکفیری در منطقه قره باغ نگرانی جدی جمهوری اسلامی ایران است، اضافه کرد: از سوی تمام طرف ها، به ایران اسلامی اطمینان کامل داده شده که این گروه های تروریستی هیچ جایگاهی در منطقه نخواهند داشت.
سیدعباس عراقچی، اضافه کرد: روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان در حد اعلای خود است و برای ما جمهوری آذربایجان یک کشور بسیار مهم در همسایگی جمهوری اسلامی است و روابط شایسته دو طرف ادامه خواهد یافت.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران سیاست حسن همجواری خویش را با تمام همسایگانش دارد و این سیاست ظرفیت هایی برای بازیگری ایران برای حل مشکلات منطقه ای فراهم می آورد.
وی با اشاره به اینکه منطقه قفقاز منطقه ای ویژه است، اظهار داشت: قره باغ همواره بعد از فروپاشی شوروی و استقلال جمهوری های آذربایجان و ارمنستان از شوروی بعنوان نقطه درگیری بوده است.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه اظهار داشت: بعد از شروع جنگ و اشغال مناطق قره باغ، گروه مینسک متشکل از برخی از کشورها به ریاست مشترک آمریکا، روسیه و فرانسه برای حل و فصل این اشغال شکل گرفت ولی این گروه در پیدا کردن یک چاره عادلانه ناکام و ناتوان ماند.
وی اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران از آغاز موضع منطقی خویش را که همان مخالفت با اشغال بود همواره اعلام نمود و حتی در آن مقطع کمک های بسیاری به جمهوری آذربایجان شد و شهدایی از ایران هم در آن منطقه تقدیم شد.
عراقچی، اضافه کرد: کشورهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان ترجیح دادند که این بحران را از راه گروه مینسک دنبال کنند و با ناتوانی این گروه در حل این بحران، جنگ مجددی امسال شروع شد.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه افزود: جمهوری اسلامی ایران از ظرفیت های خوبی برخوردار بوده و هست و همواره از این ظرفیت خود برای حل این مناقشه بهره برده است.
وی با تکیه بر اینکه در طول این جنگ، جمهوری اسلامی ایران بر مخالفت با این جنگ و اشغال مناطق جمهوری آذربایجان تاکید و این اشغالگری را محکوم کرده است، اضافه کرد: امضای ساخت سد خداآفرین میان ایران و دولت جمهوری آذربایجان در حالیکه این سد در مناطق اشغالی بود، نشان دهنده مخالفت جدی ایران با اشغالگری ارمنستان و عدم مشروعیت این اشغالگری بود.
عراقچی با اشاره به اینکه الان این سند آبگیری شده و به سمبلی به روابط ایران و جمهوری آذربایجان تبدیل گشته است، عنوان کرد: در این سالهای روابط ایران و جمهوری آذربایجان از شکوه خوبی برخوردار بود و تردد میان دو کشور به سطح قابل توجهی رسیده است.
وی با اشاره به اینکه جمهوری آذربایجان همچون همسایه های مهم و اثرگذار ایران بخصوص در سالهای تحریم بوده است اضافه کرد: در طول دوران سخت تحریم، روابط اقتصادی ایران و جمهوری آذربایجان بدون کمترین تغییر ادامه داشته است.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه، عنوان کرد: موضع اصولی جمهوری اسلامی آزادی سازی مناطق اشتغالی قره باغ بوده و هست و به صورت شفاف این موضع را هم اعلام نموده است.
عراقچی اظهار داشت: بعد از آغاز مجدد جنگ، جمهوری اسلامی به صورت فعالانه برای حل این مشکل وارد میدان شد و با تبیین طرحی به دنبال حل این مورد برآمد و این طرح را به طرف های مختلف در بین گذاشت.
وی با اشاره به اینکه طرح صلحی که امضا شده حدودا مشابه طرحی بود که ایران عرضه کرده است، اظهار داشت: توقف مخاصمات، آزادی سازی مناطق و بازپس گیری مناطق اشغالی و تعلق این مناطق به جمهوری آذربایجان و شروع گفتگو برای رسیدن به یک چاره پایدار با حفظ حقوق مردم همچون اصولی ایران است که در این بیانیه صلح هم آمده است.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه تصریح کرد: چیزی که در نهایت در منطقه شکل گرفت، بسیار نزدیک به طرح جمهوری اسلامی بود و بنابراین با استقبال ما مواجه گردید.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه اضافه کرد: طرحی برای ثبات منطقه بعنوان ۳+۳ معروف شد که با نگاهی منطقه ای به دنبال رسیدن به آرامش در منطقه است.
عراقچی عنوان کرد: سیاست خارجی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران بر مبنای رهنمودهای رهبر معظم انقلاب و تدابیر و رهنمودهای ایشان در ۱۷ ربیع الاول سال جاری بوده و همواره بر این مبنا حرکت کرده است.
وی با اشاره به اینکه لزوم آزادسازی مناطق اشغال مبتنی بر اصل غیرقابل قبول تغییر مرزها مورد تاکید قرار گرفته است، اظهار داشت: با هرگونه تغییر در مرزهای منطقه و تهدید حاکمیت کشورها و هرگونه بازیگری کشورهای فرامنطقه ای مخالف هستیم که این نگرانی های جمهوری اسلامی ایران به طرف های مختلف اعلام شده است.
ذوالنوری: نفوذ جریان تکفیری در قره باغ خطری برای ایران و جمهوری آذربایجان است
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، با اشاره به اینکه یکی از خطرات جدی ضد ایران و جمهوری آذربایجان نفوذ جریان تکفیری و تروریستی در منطقه است، افزود: با بصیرتی دینی میان مردم دو کشور جایی برای تروریسم تکفیری وجود نخواهد داشت.
حجت الاسلام و المسلمین مجتبی ذوالنوری روز دوشنبه در همایش بین المللی «قره باغ ۱۷ ربیع، گفتمان برتر» در سالن امین مرکز مدیریت حوزه های علمیه عنوان کرد: نباید تروریست های تکفیری در این منطقه مستقر شوند و به صورت یقین با بیداری دو کشور ایران و جمهوری آذربایجان و توجه مسؤلان دو کشور و جدیتی که به خرج داده خواهد شد از بروز چنین خطر ویرانگری جلوگیری خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه بعد از ۲۸ سال، قره باغ به دامن اسلام و جمهوری آذربایجان بازگشت اظهار داشت: جمهوری اسلامی آمادگی دارد تا در مرحله بازسازی و پاکسازی منطقه از خسارت های ناشی از جنگ، بعنوان حرکتی اعتقادی ورود کند.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، اضافه کرد: در جنگ قبلی قره باغ، شهدای فراوانی از ایران برای استقلال آذربایجان داده شد ولی در جنگ اخیر، به سبب محدودیت هایی، امکان حضور مستقیم وجود نداشت ولی شرایط و تحولات این جنگ با حساسیت دنبال می شد.
ذوالنوری، افزود: با فشار سنگینی از نیروهای انقلابی و بسیجی مواجه بودیم که اصرار می کردند تا زمینه ورود آنها به قره باغ فراهم گردد که اگر این اتفاق می افتاد جنگ قره باغ نه ۴۴ روز که یک شبه آخر پیدا می کرد.
وی اظهار داشت: امروز که قره باغ به آغوش سرزمین اسلامی برگشته ولی با خطراتی مواجه می باشد که یکی از این خطرات حضور رژیم صهیونیستی در منطقه است.
ذوالنوری با اشاره به اینکه یهودیت با صهیونیسم متفاوت می باشد، افزود: رژیم صهیونیستی مولود صهیونیسم جهانی است و امروز مهم ترین خطر که نه تنها برای مسلمانان و اسلام برای همه بشریت و ادیان الهی است عجین شدن جریان خبیث صهیونیسم جهانی و جریان تروریسم تکفیری است.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیایت خارجی مجلس شورای اسلامی، اظهار داشت: وقتی نظام سلطه با اسلام هراسی نتوانست اسلام و نفوذ آنرا در دلها مهار کند و نتواست در جنگ هشت ساله و بعد از آن مرکز این اسلام که جمهوری اسلامی است را از بین ببرد، امروز با جنگ درون تمدنی، نیابتی و تفرقه و همینطور تقویت و تشدید جریان های تکفیری و تروریستی در تلاش است تا در بین کشورهای اسلامی اختلاف و ایجاد مشکل کند.
ایران و جمهوری آذربایجان یک روح در دو پیکر هستند
نائب رئیس مجلس و رئیس گروه پارلمانی ایران و جمهوری آذربایجان هم در این همایش با تکیه بر اینکه مردم دو کشور یک روح در دو پیکر هستند، اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران می تواند نقش مهم و موثری در عمران جمهوری آذربایجان داشته باشد که باید این مورد در دستور کار قرار گیرد.
علی نیکزاد تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران به سبب برخورداری از اصول ثابت مبتی بر اصول اسلامی، در موضع گیری خود هیچ لکنتی ندارد و به صورت شفاف و انقلابی همواره در مبحث های مختلف اعلام موضع کرده است.
رئیس گروه پارلمانی ایران و جمهوری آذربایجان با تکیه بر اینکه قول و عمل ایران در موضع قره باغ همواره مشخص بوده است اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران در پشتیبانی از مستضعفان عالم پیشگام بوده و ایران در ۴۲ سال قبل بزرگترین پناهگاه امن برای برادران و خواهران مسلمان بوده است.
رئیس گروه پارلمانی ایران و جمهوری آذربایجان تصریح کرد: حضور تروریست ها در منطقه سبب خسارت به کشوری خواهد بود که زمینه حضور آنها در منطقه را فراهم نموده است و حضور این تروریست ها در مطنقه مورد قبول ایران نیست.
وی با تکیه بر اینکه قره باغ متعلق به مسلمانان است، گقت: سیاست جمهوری اسلامی، سیاستی مبنتی بر احترام متقابل، بدون دخالت در امور داخلی آنها و بر مبنای حسن همجواری است.
نیکزاد، با اشاره به اینکه جمهوری آذربایجان در نزد جمهوری اسلامی ایران جایگاه ویژه ای دارد اظهار داشت: آزادی کامل منطقه قره باغ اعتقاد راسخ جمهوری اسلامی است ولی بسترسازی برای ورود کشورهای دیگر در منطقه باعث خسارت کل منطقه خواهد شد.
سفیر ایران در باکو: سخنان رهبر انقلاب پیرامون قره باغ تأثیر راهبردی فراوان داشت
سفیر جمهوری اسلامی ایران در باکو هم در ادامه این همایش ضمن اشاره به مواضع شجاعانه رهبر معظم انقلاب در ۱۷ ربیع در دفاع وحمایت از آزادسازی قره باغ اظهار داشت: این سخنان ارزش و تأثیر راهبردی فراوانی داشت که مورد استقبال گسترده مردم و مسؤلان جمهوری آذربایجان قرار گرفت.
سیدعباس موسوی، با اشاره به اینکه ارزش راهبردی سخنان رهبر معظم انقلاب توسط مسؤلان جمهوری آذربایجان به خوبی درک شد اضافه کرد: بیانات رهبری باعث شد تا بفهمیم نظم ژئوپولیتیکی که مبتی بر اشغال باشد دائمی نیست.
وی اظهار داشت: برخی بر این اشغال و اشغالگری عادت کرده بودند ولی بیانات و مواضع صریح رهبری نشان داد که نظم ژئوپولیتیکی مبتنی بر اشغال نمی تواند ادامه داشته باشد هر چند عده ای بر آن سرمایه گزاری نموده باشند.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در باکو خطاب به کشورهای استکبارگر فرامنطقه ای، اظهار داشت: سرمایه گذاری بر روری گسل ها و شکاف های داخل ملت ها و میان کشورها دیگر جواب نمی دهد.
موسوی اظهار داشت: اظهارات و موضع گیری های رهبر معظم انقلاب، مراجع تقلید و علما در دوران جنگ اخیر به دیپلماسی کشور کمک بسیاری کرد.
وی با اشاره به اینکه درست است که ایران اسلامی دارای ۱۵ کشور همسایه است و هر کدام دارای ارزش راهبردی هستند ولی همه این همسایه ها برابر نیستند، اظهار داشت: هر جایی که پای امنیت و منافع ملی باشد، جمهوری اسلامی بر مبنای اصول اسلامی خود، با صراحت و صداقت ورود می کند که در بحران قره باغ این مورد به وضوح نشان داده شد.
موسوی اظهار داشت: رهنمودهای رهبری در ۱۷ ربیع پیرامون موضع جمهوری اسلامی در مورد پشتیبانی از قره باغ، به برخی کج فهمی ها در داخل کشور تمام کرد.
سفیر جمهوری آذربایجان درایران: کمکهای ایران را هیچگاه فراموش نمی کنند
سفیر جمهوری آذربایجان در ایران با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی همواره در کنار مردم جمهوری آذربایجان بوده، اظهار داشت: مردم و دولت جمهوری آذربایجان هیچگاه کمک های مردم و دولت ایران را فراموش نکرده و نمی کنند.
بنیاد حسین اف، روز دوشنبه در «همایش ۱۷ ربیع گفتمان برتر» در سالن همایش امین قم، اضافه کرد: در جنگ اول قره باغ، شهر فضولی اشغال شد و برخی شهرستان ها به محاصره افتادند که کمک های نظامی و بشردوستانه ایران باعث شد تا بیشتر از ۳۰۰ هزار نفر از مردم در محاصره به سلامت به سرزمین اصلی جمهوری آذربایجان برگشتند.
وی افزود: از سال ۱۹۹۸، هزاران نفر از مناطق اشغال شده آواره شدند که ایران برای اسکان مردم جنگ زده اقدام به ایجاد شهرک هایی کرد.
وی افزود: باآنکه ما مردم جمهوری آذربایجان برای آزادسازی این مناطق بسیار جنگیده ایم، ولی به سبب نبود رهبریت در کشورمان موفق به آزادی این مناطق نشدیم.
حسین اف اظهار داشت: در دوران ریاست جمهوری حیدر علی اف، روابط جمهوری آذربایجان و جمهوری اسلامی تقویت و روابط میان این دو کشور در تمام ابعاد نظامی، امنیتی، اقتصادی و فرهنگی میان دو کشور همواره در این سال ها تقویت شده است.
وی ضمن اشاره به حوادث جنگ ۴۴ روزه اخیر در این منطقه، اظهار داشت: با وحدت مردم و رهبری ریاست جمهوری و افسران و سربازان جمهوری آذربایجان، از ۱۲ هزار کیلومترمربع سرزمین های اشغالی، پنج هزار کیلومترمربع آزاد، پنج هزار کیلومترمربع با بیانیه صلح آزاد و در۲ هزار کیلومتر باقی مانده هم اتباع ارامنه و آذری در کنار هم زندگی خواهند کرد.
وی با اشاره به اینکه همکاری کشورهای منطقه با فرمول سه بعلاوه سه و با حضور ایران، مسائل باقی مانده هم حل می شود، اظهار داشت: در نتیجه جنگ قره باغ، خط راه آهن جلفا که درسال ۱۹۹۸ هر روز ۳۰۰ واگن وارد جمهوری اسلامی می شد و با آن جنگ بسته شده بود، بعد از بازسازی، این راه آهن مجدد احیا می شود.
سفیر جمهوری آذربایجان در ایران اظهار داشت: جمهوری اسلامی از راه راه آهن آذربایجان به نخجوان و سپس به روسیه متصل خواهد شد.
وی اضافه کرد: هدف از بیانیه صلح این بود که جمهوری آذربایجان تنها برنده جنگ نباشد و با این بیانیه، برنده صلح هم باشیم و صلح را برای منطقه به ارمغان بیاوریم.
حسین اف اظهار داشت: بیانیه مشترک ائمه جمعه استان های آذری زبان ایران از نظر معنوی کمک بسیار زیادی در همان روزهای ابتدایی جنگ بود که در تماسهای جداگانه از این علما تقدیر کردیم.
وی افزود: بیانیه مراجع تقلید و مدیر حوزه های علمیه ایران در پشتیبانی از حق مردم جمهوری آذربایجان، ارزش معنوی بسیار زیادی برای ما داشت.
وی ضمن اشاره به سخنرانی رهبر معظم انقلاب در ۱۷ ربیع، اظهار داشت: سخنان گهربار رهبر معظم انقلاب در ۱۷ ربیع عیدی خوبی به مردم جمهوری آذربایجان بود که این مورد به شکل گسترده در این کشور بازتاب داشت.
سفیر جمهوری آذربایجان در ایران ضمن اشاره به امضای سند ساخت سد خداآفرین میان ایران و جمهوری آذربایجان، اظهار داشت: جمهوری اسلامی با امضای سند راه اندازی سد خداآفرین در منطقه مورد مناقشه جمهوری آذربایجان نخستین اقدام در شناخت حق حاکمیت جمهوری آذربایجان بر این مناطق را به صورت رسمی اعلام نمود.
نماینده ولی فقیه در استان آذربایجان شرقی: ایران برای انجام وظیفه اسلامی خود منتظر دیگران نمی ماند
نماینده ولی فقیه در استان آذربایجان شرقی و امام جمعه تبریز با اشاره به اینکه ایران از ابتدا درکنار مردم جمهوری آذربایجان و قره باغ بوده است اظهار داشت: دولت و ملت ایران بدون هیچگونه ترس و هراسی در راه انجام وظایف اسلامی پیش گام است و برای انجام تکلیف خود منتظر دیگران باقی نمی ماند.
آیت الله سید محمدعلی آل هاشم روز دوشنبه درهمایش بین المللی «قره باغ ۱۷ ربیع، گفتمان برتر» درسالن امین مرکز مدیریت حوزه علمیه قم، با اشاره به اینکه همواره جمهوری اسلامی از تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان دفاع کرده است، عنوان کرد: از همان روز نخست جنگ در قره باغ، جمهوری اسلامی و رهبری حکیم نظام اسلامی با تاکید بر اصول ثابت این نظام و بر اساس منطق فکری امامین انقلاب از حق حاکمیت جمهوری آذربایجان دفاع کرده است.
وی با تکیه بر اینکه گفتمان ۱۷ ربیع رهبر معظم انقلاب پیرامون جنگ قره باغ، عمری به اندازه انقلاب اسلامی دارد اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب بعد از مشاهده تغییرات میدان جنگ این مواضع را نگرفته اند بلکه ۳۰ سال است که مواضع ایشان در حوزه قره باغ، تاکید بر آزادی مناطق اشغالی و دفاع از تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان بوده است.
وی اظهار داشت: بیانیه های رهبر معظم انقلاب، مراجع تقلید و بزرگان حوزه علمیه درزمان جنگ قره باغ در پشتیبانی از جمهوری آذربایجان نشان داد که موضع ایران در پشتیبانی از این کشور بر مبنای اصول اسلامی است.
نماینده ولی فقیه در استان آذربایجان شرقی، ضمن اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در سال ۱۳۷۲ و در جمع مردم تبریز اظهار داشت: معظم له درآن سال نسبت به ظلم به مردم قره باغ موضع خویش را به صورت شفاف اعلام نمودند که نشان از سیاست اصولی و دائمی جمهوری اسلامی دراین مبحث است.
آل هاشم، افزود: امام راحل و مقام معظم رهبری در طول ۴۲ سال گذشته همواره مسائل مسلمانان مناطق مختلف جهان همچون کشمیر، بوسنی و هرزگویین، فلسطین، بحرین و قره باغ و سایر مناطق را با حساسیت پیگیری و اعلام موضع شفاف داشته اند.
وی خاطرنشان کرد: پنج اصل در بیانات مقام معظم رهبری در ۱۷ ربیع سال جاری پیرامون مبحث قره باغ وجود دارد که این مواضع در ادامه مواضع سالهای گذشته ایشان بود که تدوین این اصول ضروریست.
بیانیه پایانی؛ حمایت مراجع و حوزه از مردم جمهوری آذربایجان
در بیانیه پایانی «همایش بین المللی قره باغ ۱۷ ربیع، گفتمان برتر» در قم، تاکید شد: حوزه های علمیه، مراجع تقلید، اساتید و طلاب، خویش را موظف به حمایت و دفاع از ملت رشید جمهوری آذربایجان دانسته و تابحال هم همواره در کنار آنان بوده و خواهند بود.
در این بیانیه آمده است که گفتمان قره باغ ۱۷ ربیع که توسط رهبر معظم انقلاب حضرت آیت الله خامنه ای بیان گردیده است را برترین و فصیح ترین گفتمان درمورد قره باغ در کل جهان دانسته و لزوم تبیین و تحقق آنرا یادآوری می نماییم.
بیانیه ادامه یافته است: برپایه قوانین بین الملل، منطقه قره باغ متعلق به جمهوری آذربایجان، جزیی از خاک اسلام بوده و از این سرزمین، جداناپذیر است. بنابراین ما به سفارش آیات قرآن و سیره معصومین (ع) و به اقتضای فلسفه انقلاب اسلامی و فرمایش های حضرت امام و مقام معظم رهبری خویش را ملزم به حمایت و دفاع از مظلوم می دانیم؛ بنابراین از سرزمین و مردم مظلوم جمهوری آذربایجان، حمایت و دفاع می نماییم و معتقدیم دولت و ملت جمهوری آذربایجان در بازپس گیری این اراضی، کاملاً قانونی و شرعی عمل کرده و با این اقدام، درصدد اجرای چهار قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل برآمده است.
بیانیه می افزاید: حاضران در همایش قره باغ ۱۷ ربیع، تاکید دارند که باید مسئله امنیت و صلح در منطقه را به دوراز پناه بردن به نیروهای بیگانه و دخالت های آنها و دشمن صهیونیستی و یاری جستن از هم پیمانان و دوستان آنها محقق ساخت.
بیانیه حاکی است: از نهادهای بین المللی انتظار می رود که با استفاده از اهرم های اختیار، نسبت به وادار کردن طرف اشغالگر به پذیرش حق حاکمیت جمهوری آذربایجان و آخر دادن به اشغالگری اقدام نمایند.
در این بیانیه تاکید شده است: بعضی از کشورها با ایجاد موج ایران هراسی و شیعه هراسی، به دنبال اهداف شوم و تفرقه افکنانه خود هستند. آنها با ایجاد بدبینی نسبت به مردم و دولت جمهوری اسلامی ایران و دامن زدن به شایعات بی اساس، به دنبال اختلاف افکنی بین دو ملت ایران و جمهوری آذربایجان و در نتیجه، ناامن کردن منطقه هستند تا از آب گل آلود، ماهی خویش را صید کنند. آنها می خواهند زمینه حضور و نفوذ نیروهای تکفیری، قدرت های استکباری و صهیونیسم را در این مناطق فراهم آورند تا در سایه جنگ و اختلاف، به اهداف نامشروع خود دست یابند. براین اساس، وظیفه دینی، شرعی، اخلاقی و انسانی مسلمانان، بخصوص مردم شریف جمهوری آذربایجان است که با هوشیاری کامل نسبت به توطئه ها، از تمامیت ارضی کشور عزیز و دوست یعنی جمهوری آذربایجان، دفاع و در مقابل نفوذ بیگانگان در این کشور اسلامی و در مقابل توطئه ها هوشیار باشند و دوست را از دشمن بشناسند.
بیانیه حاکی است: ما اعتقاد داریم نقش آفرینی رژیم دروغین صهیونیستی و گروه های تکفیری، که دستشان به خون انسان های بی گناه از شیعه و سنی گرفته تا مسیحی و دروزی آلوده است و سال ها منطقه را درگیر فتنه گری های خودکرده اند، حکایت از توطئه شوم تازه ای دارد که خنثی کردن آن، نیازمند هوشیاری همه طرف های ماجرا، بخصوص ملت عزیز و سربلند جمهوری آذربایجان است.
بیانیه می افزاید: حوزه های علمیه، مراجع عظام تقلید، اساتید و طلاب آن، بر تمامی معارف و احکام نورانی اسلام، خویش را موظف به حمایت و دفاع از ملت رشید جمهوری آذربایجان دانسته و تابحال هم همواره در کنار آنان بوده و از این پس هم خواهند بود.
بیانیه ادامه یافته است: فرهنگ مقاومت، جهاد و شهادت، که از پایه های اصلی دین مبین اسلام و قرآن عزیز است، در کنار گفتمان عاشورا و منطق حضرت اباعبدالله الحسین (ع) سد بسیار محکمی در مقابل زورگویان و مستکبران جهان برای هرگونه سلطه طلبی و برتری جویی بوجود آورده است. حوزه های علمیه، تعمیق و گسترش فرهنگ معنویت و جهاد مبتنی بر عقلانیت و حماسه و عرفان حسینی را رهایی بخش، عزت آفرین و تضمین کننده سعادت دنیا و آخرت دانسته و دستیابی دولت ها و ملت ها به اقتدار ملی، منطقه ای و بین المللی را در گرو تبعیت از آنها می داند. براین اساس، از علما، فضلا و نخبگان کشور جمهوری آذربایجان، انتظار می رود با بصیرت و آگاهی بخشی، توطئه های دشمنان برای ایجاد تفرقه بین دو ملت ایران و جمهوری آذربایجان را خنثی کرده و اجازه ندهند خللی در روابط عمیق تاریخی، فرهنگی و مذهبی دو کشور وارد شود.
در این بیانیه آمده است: همچنان که مقام معظم رهبری فرمودند: «… مرزهای بین المللی باید رعایت بشود؛ یعنی دو طرف به مرزهای بین المللی کشورها تعدی و تجاوز نکنند و مرزهای بین المللی، بایستی محفوظ باشد و تروریست ها هم بایستی در نزدیکی مرزهای ما مستقر نشوند». براین اساس، از دولت محترم جمهوری آذربایجان، می خواهیم که نسبت به حضور گروه های تکفیری و عناصر رژیم صهیونیستی، تدابیر لازم را اندیشیده و اقدامات متناسبی را اتخاذ نماید.
بیانیه حاکی است: جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان، بهره مند از اشتراکات عمیق تاریخی، فرهنگی، و زبانی و جغرافیای سیاسی هستند. ظرفیت های فراوان این دو، برای توسعه هم فکری و همکاری در همه حوزه ها بسیار بالاست. ضمن تقدیر از روند همکاریهای موجود، از مسؤلان، نخبگان، اساتید، طلاب و دانشگاهیان و بخصوص جوانان دو کشور، می خواهیم تا با تلاش و تدبیر، ظرفیت های متنوع اقتصادی، علمی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی بلااستفاده دو طرف را فعال نموده و سطح روابط را به حد اعلای خود برسانند؛ بگونه ای که برای جهانیان یک الگو و نمونه بی بدیل باشد./
منبع: mahfel110.ir
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب