محفل: مجمع جهانی زنان مسلمان 2024 با عنوان نقش زنان مسلمان در شکل دهی به اصلاحات اجتماعی با حضور اندیشمندان کشورهای اسلامی در کوالالامپور اجرا شد.
به گزارش محفل به نقل از مهر، مجمع جهانی زنان مسلمان ۲۰۲۴ با عنوان نقش زنان مسلمان در شکل دهی به اصلاحات اجتماعی در سالن کنفرانس مرکز مطالعات پیشرفته اسلامی مالزی IAIS با حضور برخی اندیشمندان و شخصیت های مسلمان از مالزی، سنگاپور، افریقای جنوبی و ایران روز گذشته در کوالالامپور به پایان رسید.
نخستین دوره مجمع جهانی زنان مسلمان ۲۰۲۴ ( (Global Muslim Women Forum 2024 با نام اختصاری GMWF با ابتکار و پیشنهاد رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در مالزی و با مشارکت مرکز مطالعات پیشرفته اسلامی مالزی، دپارتمان علوم سیاسی دانشگاه اسلامی مالزی و مؤسسه مطالعات علوم اجتماعی (ایپساس) دانشگاه پوترا مالزی اجرا شد.
در پنل نخستین این همایش مازلی مالک وزیر سابق آموزش عالی مالزی و رئیس مرکز مطالعات پیشرفته اسلامی مالزی، سخنان خودرا با شعری از مولانا درباره ی ی "فطرت زن" آغاز کرد و گفت: زن از دیدگاه اسلام خالق و مبلغ دین است و این یک جایگاه باارزش است.
وی اشاره کرد: نگاه اسلام به مرتبه و جایگاه زن بسیار والاست و اگر امروز شاهد عظمت دین اسلام هستیم بخاطر شخصیت های همچون حضرت خدیجه (س)، حضرت فاطمه زهرا (س)، حضرت سمیه (س) و دیگر بانوان تأثیرگذار است.
اسلام همیشه بر نقش یکسان زن و مرد تاکید کرده است
در ادامه حبیب رضا ارزانی رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در مالزی، با اشاره به شأن نزول آیه ۳۵ سوره احزاب، گفت: یکی از همسران پیامبر اکرم (ص) نزد پیامبر آمدند و گفتند که در قرآن هیچ فضیلت و یا آیه برای زنان نیامده است، که از جانب پروردگار آیه (إِنَّ الْمُسْلِمِینَ وَ الْمُسْلِماتِ وَ الْمُؤْمِنِینَ وَ الْمُؤْمِناتِ وَ الْقانِتِینَ وَ الْقانِتاتِ وَ الصّادِقِینَ وَ الصّادِقاتِ وَ الصّابِرِینَ وَ الصّابِراتِ وَ الْخاشِعِینَ وَالْخاشِعاتِ وَ الْمُتَصَدِّقِینَ وَ الْمُتَصَدِّقاتِ وَ الصّائِمِینَ وَ الصّائِماتِ وَالْحافِظِینَ فُرُوجَهُمْ وَ الْحافِظاتِ وَ الذّاکِرِینَ اللّهَ کَثِیراً وَ الذّاکِراتِ أَعَدَّ اللّهُ لَهُمْ مَغْفِرَةً وَ أَجْراً عَظِیماً) نازل شد و به آنها اطمینان داد که زن و مرد در پیشگاه خدا از نظر قرب و منزلت یکسانند، مهم آنست که از نظر اعتقاد و عمل و اخلاق اسلامی واجد فضیلت باشند.
وی افزود: در این آیه خداوند ۱۰ صفت را برای زن و مردان مسلمان قائل شده اند که درخصوص پذیرش، ایمان، اطاعت محض، صداقت، صبوری، خشوع، پرداخت زکات، روزه داری، عفت و ذکر پروردگار است.
ارزانی بیان کرد: اسلام همیشه بر نقش یکسان زن و مرد تاکید کرده است و موضوع خانواده را یکی از مباحث اساسی و پررنگ در جامعه می داند پس زن و مرد در کنار یکدیگر نقش و اثرشان تکمیل می شود.
همچنین داتو حلمیه سعید از فعالان اجتماعی مالزی و مسؤول برگزاری نمایشگاه نیز در سخنانی گفت: نمایشگاهی با ۲۹ اثر از هفت بانوی هنرمند ایرانی و مالزیایی با موضوع زن و نقش زنان در حوادث اخیر غزه به نمایش در آمده است و این آثار مربوط به ها شریفه عزیزه یحیی، رانیتا حسین و حلیمه مهد سعید از مالزی و ندا ذوقی، مرجان سیف الهی و زینب ارزانی از ایران است.
وی گفت: این نمایشگاه مقرر می باشد تا دوشنبه ۲۲ ژانویه ۲۰۲۴ برای مردم مالزی و همچنین NGO های تأثیرگذار در موضوع زنان برپا باشد.
نقش زن در جامعه مدرن
در ادامه این همایش پروفسور ریحانه عبدالله استاد دانشکده شریعت و قانون، آکادمی مطالعات اسلامی دانشگاه مالایا سخنرانی خودرا با موضوع "توانمندسازی زنان در مالزی و ایجاد تعادل بین انتظارات فرهنگی و احکام دینی" آغاز کرد و افزود: برخی از سو تفاهمات و برداشت های غلط از دین است که به اندیشه و سنت های نادرست منجر می شود پس ما باید برای فهم درست از دین، در آیات قرآن کریم تدبر نماییم و این آیات راه روشن و درست را به نشان می دهند.
همچنین میهمان ویژه مجمع جهانی زنان مسلمان ۲۰۲۴ زهرا اوسطی معاون بین الملل بنیاد گوهر شاد ایران بود که به دعوت رسمی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در این مراسم حضور پیدا کردند و با موضوع "نقش زن در جامعه مدرن" سخنرانی کردند.
اوسطی با اشاره به اینکه در عصر امروز رسانه و ابزارهای ارتباطی حرف اول را در اقناع افکار عمومی و آگاهی بخشی می زند، گفت: یکی از مباحث مهم امروز موضوع هوش مصنوعی است و اینکه یک زن مدرن در جامعه اسلامی بتواند برای شناساندن خود و شناخت بهتر جامعه برای اصلاح و تربیت از آن بهره بگیرد.
وی هوش مصنوعی را یکی فرصت تلقی نمود و اضافه کرد: در عصر فعلی هجمه های زیادی بر مساله زن و خانواده وارد شده که با نگاه قرآن کریم به کرامت انسان در تضاد است، به این دلیل بازنمایی این لطمه ها و اصلاح آن به کمک زنان یکی از کارهایی است که باید رقم بخورد.
سپس مونا بلگرامی از دانشگاه ژوهانسبورگ، آفریقای جنوبی با عنوان "افق های پسا استعماری از تقاطع جنسیت و اسلام" سخنرانی کرد و گفت: در اسلام به جنسیت نگاه نشده و این مساله انسانیت که از نظر اسلام دارای فضیلت است.
وی گفت: باید موضوع انسانیت در تفکر اسلامی برای مردم بازگو شود و این افق های روشن کمک می نماید تا انسان ها در کنار یکدیگر به صلح و عدل نزدیک شوند.
در ادامه این جلسه باسمه عبدالغفار معاون رئیس مؤسسه مقاصد جهانی مالزی با موضوع" توانمندسازی زنان در حوزه ارتباطات و رسانه" صحبت کرد و گفت: ارائه تصویر درست از زن مسلمان و معرفی آن به جهان تنها با کمک رسانه محقق می شود.
وی با اشاره به اینکه در جنگ رسانه ای امروز تصویر وارونه ای از زنان به جامعه معرفی می شود، اشاره کرد: توانمندسازی زن برای معرفی نقش خود و اثرگذاری در جامعه می تواند بوسیله رسانه صورت گیرد.
نقش زنان در عرصه های سیاسی
در پایان پنل اول این مراسم أنفال شاعری عضو شورای اجرائی ایالت سلانگور مالزی و مسؤول توانمندسازی زنان و خانواده، رفاه اجتماعی درخصوص خدماتی که به زنان در این ایالت ارائه می شود، صحبت کرد و گفت: با اختصاص اعتباراتی توانسته ایم در حوزه های علم و دانش، فناوری و تکنولوژی، تحقیقات و بهداشت و درمان خودرا به استانداردهای جهانی زنان نزدیک نماییم.
بر اساس این گزارش، در شروع پنل دوم مجمع زنان مسلمان ۲۰۲۴ فرحانه شکری رئیس دانشکده علوم سیاسی مالزی در رابطه با نقش سیاسی زنان در جامعه سخنرانی کرد و گفت: نقش زنان در عرصه های سیاسی امروز بیش از گذشته حائز اهمیت می باشد و اینکه آنها نیز بتوانند در مسائل گسترده سیاست و اصلاح قوانین نقش داشته باشند.
وی گفت: شاید هنوز به نقطه مطلوب برای ورود زنان مسلمان به عرصه های سیاسی نرسیده ایم اما می توانیم بگوییم استانداردهای مهمی دراین زمینه وجود دارند که به بخش زیادی از آن دست پیدا کرده ایم.
سپس حسلیندا عبدالله رئیس مؤسسه مطالعات علوم اجتماعی (ایپساس) دانشگاه پوترا مالزی با عنوان توانمندسازی تغییر و نقش محوری زنان در سازمان های غیردولتی (NGO) به سخنرانی پرداخت و گفت: تغییرات بنیادین درخصوص زنان با کمک NGO محقق می شود نه با دولتها، پس باید برای توانمندسازی و معرفی جایگاه زنان از آنها بهره بگیریم و این برنامه ریزی دقیق به عهده ماست.
در ادامه اسماً عبدالله معاون رئیس انجمن صدای صلح، وجدان و عقل (PCORE) مالزی با عنوان "تأثیر سلسله مراتب، مردسالاری و مذکرت در ایجاد یک جامعه مدنی برای توانمندسازی زنان". سخنرانی کرد و افزود: در نظام سلسله مراتبی فرد باید جایگاه خودرا بشناسد و اینکه چگونه باید با جامعه تعامل کند.
وی گفت: اینکه مرد و زن هردو باید مطابق با شخصیت و خاصیت های زنانه و مردانه تربیت شوند، بسیار حائز اهمیت می باشد تا بتوانند در اجتماع حضور موفق داشته باشند.
در پایان این بخش نیز پرفسور سید فرید العطاس اندیشمند و جامعه شناس مطرح مالزیایی و استاد دانشگاه ملی سنگاپور با موضوع نقش زنان مسلمان در شکل دهی به اصلاحات اجتماعی به گفتگو با حاضران پرداخت و گفت: شاید تحقیقات و مطالعات من در حوزه زنان و خانواده کامل نباشد برای همین می خواهم درخصوص غزه صحبت کنم.
محکوم کردن حملات اسرائیل مقابل زنان و کودکان بی دفاع غزه
وی با اشاره به اینکه اسرائیل در حملاتش به غزه زنان را نشانه گرفته است، اشاره کرد: آنها می دانند محور اصلی خانواده ها؛ زن هست و این زنان هستند که می توانند مسیر را برای خانواده ادامه دهند.
پرفسور سید فرید العطاس، با محکوم کردن حملات ددمنشانه اسرائیل مقابل زنان و کودکان بی دفاع غزه، در صورتی که اشک می ریخت، گفت: ما چطور می توانیم نسبت به اتقاقات غزه بی تفاوت باشیم در صورتی که به این ظلم واقف هستیم.
وی خطاب به رؤسای کشورهای اسلامی گفت: بیاید برای دفاع از غزه هم پیمان شویم به جهت اینکه یک فاجعه انسانی در حال رخ دادن است.
آخرین سخنران این مراسم پروفسور سعدیه محمد استاد دانشگاه و عضو هیأت امنا مرکز مطالعات پیشرفته اسلامی مالزی بود که ضمن تشکر از رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران برای برگزاری این جلسه گفت: از تمامی مراکزی که همکاری کردند قدردانی می کنم.
وی ابراز امیدواری کرد که این همایش هرساله استمرار داشته باشد به جهت اینکه که یکی از مباحث حیاتی جامعه امروز پرداختن به جایگاه زنان است.
گفتنی است، در آخر توسط حبیب رضا ارزانی رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران از تمامی سخنران های این همایش با اهدای کتاب های نفیس ایرانی همچون گلستان سعدی تقدیر گردید.
منبع: محفل