سند همكاری ایران و چین به سرمایه گذاری و توسعه روابط خارجی می انجامد

سند همكاری ایران و چین به سرمایه گذاری و توسعه روابط خارجی می انجامد

مدیر قطب علمی اقتصاد بین الملل دانشگاه اصفهان با اشاره به اینکه سند همکاری ایران و چین به سرمایه گذاری و توسعه روابط خارجی می انجامد، اظهار داشت: این همکاری 2 کشور فرصتی برای انعقاد قراردادهای همکاری در زمینه های مختلف است.


سیدکمیل طیبی روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا اضافه کرد: این یک سند همکاری کلی است که به طور معمول بین ۲ کشور و یا سازمان و بخش منعقد می شود و هیچ تعهد و الزامی هم ندارد تا زمانی که روی بند بند هر یک از آنها که متفاوت می باشد، قراردادهای جداگانه اجرائی امضا شود.
وی افزود: بعنوان نمونه بندهای این سند همکاری در زمینه تجارت است که خودش زیر قراردادهای دیگری پیدا می کند همچون اینکه نظام تعرفه بین آنها چگونه بسته شود یا روایط مالی در رابطه با صادرکنندگان و واردکنندگان به چه صورت اجرا، تنظیم و تامین منابع شود.
این اقتصاددان بیان کرد: هر کشوری می تواند برای خودش یک متحد یا شریک اقتصادی انتخاب نماید که در این سند ایران، چین و برعکس چین، ایران را انتخاب نمود که در این راستا با تکریم و احترام به این سند بتوانند همکاریهای مختلف را انجام بدهند.
وی اشاره کرد: اظهاراتی در خصوص این که این سند به صورتی خام فروشی و کشور فروشی و از دست دادن فلان منطقه است بی پایه و اساس و ناشی از هیجانات رسانه ای است و حق طبیعی هر کشوری است که از این نوع سندهای همکاری را امضا کند.
وی تصریح کرد: در این سند همکاری، چین بعنوان یک آغازکننده مطرح شده و در آینده کشورهای دیگر هم می توانند چنین سندی با ایران منعقد کنند که به دنبال آن روابط چندجانبه بوجود آورند و هر کشوری سهم خودش را در اقتصاد جهانی افزایش دهد.
به گفته این استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان، این افزایش سهم یعنی اینکه فرصتهای جدید شغلی و تجارت و سرمایه گذاری به وجود بیاید.
وی اشاره کرد: با این سند همکاری امکان جذب سرمایه گذاری خارجی و توسعه روابط خارجی بوجود می آید و در نهایت سرمایه گذاری در بخش های زیربنایی همچون انرژی اتفاق خواهد افتاد.
مدیر قطب علمی اقتصاد بین الملل دانشگاه اصفهان اضافه کرد: چین اقتصاد بزرگی دارد و مصرف کننده انرژی است و به جهت اینکه اقتصاد قدرتمندی داشته باشند و اقتدار اقتصاد خودرا بتواند حفظ کند متقاضی انرژی است و کشوری مانند ایران می تواند تامین کننده این انرژی باشد.
این تحلیلگر مسائل اقتصادی تصریح کرد: از نطر کارشناسی این سند همکاری به این معنا نیست که ما مانند سابق، نفت بدهیم و کالاهای نامرغوب چینی دریافت نماییم در این سند، بحث مشارکت و همکاری مطرح است که اگر ما انرژی صادر نماییم انتظار داریم که طرح های سرمایه گذاری مشترک اتفاق بیفتد و مشارکت بنگاه ها هم از نظر ارائه خدمات فنی و مهندسی و هم از نظر برقراری خط تولید بتواند احیا شود و رونق پیدا کند و در نهایت ظرفیت اقتصادی افزایش یابد.
طیبی اظهار داشت: این مساله از آن لحاظ که سرانجام ایران شریک تجاری پیدا می کند و زمینه انعقاد قراردادهای گوناگون برمبنای یک دیپلماسی اقتصادی فراهم می شود و حتی سبب ترغیب کشورهای دیگر برای انعقاد قرارداد با ایران می شود مهمست.
عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان اضافه کرد: با این سند همکاری اگر مساله ای مانند تحریم بوجود بیاید یک توافق و قرارداری وجود دارد که همین طور به آسانی طرف مقابل بخاطر منافعی که از جنبه دیگر برای او فراهم می شود آنرا از بین نبرد و لغو نکند.
وی افزود: یکی از مشکلاتی که همیشه برای ایران وجود داشته این بوده که نتوانسته یک شریک درست و حسابی در مورد تجارت و سرمایه گذاری داشته باشد.
طیبی با اشاره به همکاریهای علمی و فرهنگی موجود در این سند بیان کرد: بعنوان نمونه در تولید فیلم مشترک سینمایی یا همکاری بین مراکز علمی ۲ کشور، این سند می تواند بسیار سازنده و با اهمیت باشد.
وی اشاره کرد: پتانسیل های چین در زمینه های مختلف باتوجه به شرایط اقتصادی که برای آن کشور به وجود آمده خیلی بالاست و بر این اساس است که دانشگاه های چینی به دنبال جذب دانشمندان خود در غرب، اروپا و آمریکا هستند و پاداش و مشوق های تعیین شده برای آنها بیشتر از آن چیزی است که در آن کشورها دریافت می کردند.
وی اظهار داشت: رویکرد چین بسیار تغییر نمود و دنبال داشنمندان غربی هستند و برای این منظور هزینه می کنند که این مساله خیلی به تحول و توسعه چین کمک کرده و آن ذهنیتی که نسبت به چین وجود دارد که تولیدکننده کالای نامرغوب است امروز در دنیای مدرن اقتصادی مطرح نیست.
این اقتصاددان اضافه کرد: چینی ها پا به پای کشورهای غربی، کالاهای اصلی تولید می کنند و خودشان صاحب تکنولوژی و سرمایه شدند، پس در مجموع این سند یک فرصت برای هر کشوری همچون ایران است.
طیبی با اعلان اینکه تصمیمی که مجموعه نظام گرفته که چین بعنوان یک شریک راهبردی معرفی شود اظهار داشت: این چیزی نیست که این دولت بخواهد عجولانه و با ریسک و مخاطره دست به این کار بزند در حالی که در آخر مسئولیت است.
هفتم فروردین امسال و در جریان سفر وانگ یی عضو شورای دولتی و وزیر امور خارجه جمهوری خلق چین به تهران، سند همکاریهای جامع راهبردی ایران و چین به امضای وزیران خارجه ۲ کشور رسید.
سابقه این سند به سفر رسمی شی جین پینگ رئیس جمهوری خلق چین به تهران برمی گردد که در جریان آن جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین با صدور اطلاعیه ای، سطح روابط ۲ کشور را به «مشارکت جامع راهبردی» ارتقا دادند.


1400/01/18
12:20:15
5.0 / 5
1341
تگهای خبر: اقتصاد , خدمات , دولت , طرح
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۱
محفل