استاد دانشگاه در گفت وگو با محفل:

سیاست های بایدن درباره ترتیبات امنیتی خاورمیانه متفاوت از ترامپ است

سیاست های بایدن درباره ترتیبات امنیتی خاورمیانه متفاوت از ترامپ است

محفل: استاد روابط خارجی و تجارت بین الملل دانشگاه هریسبرگ با اعلان اینكه سیاست های بایدن با ترامپ درباب عربستان، اسرائیل و ثبات و امنیت خاورمیانه یكسان نیست، اظهار داشت: نامزد دموكرات ها بر این قائل است كه ایران باید یك پایه در هر ترتیبات امنیتی برای خاورمیانه بوده و در آن مشاركت داشته باشد.



«مهدی نوربخش» در گفت و گو با خبرنگار سیاسی ایرنا، با تشریح آخرین وضعیت رقابت های انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و نیز وضعیت نامزد دموکرات ها در این انتخابات اظهار داشت: نظرسنجی های علمی نشان میدهد که شانس جو بایدن برای پیروزی در انتخابات بالاست. چند روز پیش هم بر طبق مدل سازی نشریه اکونومیست، شانس بایدن برای پیروزی در انتخابات، حدود ۹۵ درصد و شانس ترامپ فقط پنج درصد بود.

وی با اعلان اینکه احیانا بایدن بتواند حدود ۲۹۰ رای الکترال را کسب کند، گفت: ترامپ احیانا حدود ۱۸۰ رای الکترال خواهد داشت و همین مسئله باعث شده خیلی از صاحبنظران و مفسرین چه در داخل آمریکا و چه در خارج از ایالات متحده، شانس زیادی برای پیروزی ترامپ قائل نباشند.

کارشناس ارشد مسائل آمریکا درباره کاهش فاصله ترامپ و بایدن در نظرسنجی ها اشاره کرد: قبلا تعداد ایالت های نبرد که نقش کلیدی و تعیین کننده ای در پیروزی نامزدها در انتخابات ریاست جمهوری داشت، پنج ایالت بود اما در این دوره، تعداد این ایالت ها به ۱۳ ایالت افزایش یافته است.

بایدن در ۱۱ ایالت از ۱۳ ایالت کلیدی از ترامپ جلوتر است

در ایالت های نبرد، ترامپ احیانا در دو ایالت پیروز خواهد شد و از بایدن جلو است ولی در ۱۱ ایالت دیگر، بایدن همچنان از ترامپ در نظرسنجی ها جلوتر است. در سه ایالت کلیدی پنسیلوانیا، ویسکانسین و میشیگان، بایدن از چهار تا ۹ درصد از ترامپ در نظرسنجی ها جلوتر است.

نوربخش با اعلان اینکه در نظرسنجی های انجام شده، فرق فاحشی میان ترامپ و بایدن در نظرسنجی ها ایجاد نشده است، اشاره کرد: در ایالت های نبرد، ترامپ در دو ایالت از بایدن جلوتر است و احیانا در این دو ایالت پیروز خواهد شد. ولی در ۱۱ ایالت دیگر، بایدن همچنان از ترامپ در نظرسنجی ها جلوتر است. در سه ایالت کلیدی پنسیلوانیا، ویسکانسین و میشیگان، بایدن از چهار تا ۹ درصد از ترامپ در نظرسنجی ها جلوتر است.

وی افزود: هر چند ترامپ توانسته اندکی از فاصله خود با بایدن بکاهد، اما من این اعتقاد را ندارم که ترامپ توانسته کاری انجام دهد که در نتیجه کلی یعنی انتخابات ریاست جمهوری تغییری را بوجود آورد.

به گفته این تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی، جمهوریخواهان تلاش بسیار زیادی را انجام دادند تا در مناظره دوم میان بایدن و ترامپ، فاصله به وجود آمده میان این دو نامزد، کم شود ولی چنین اتفاقی رخ نداد و این فاصله همچنان ادامه یافته است.

بایدن خودرا یکی از طراحان و پایه گذاران برجام می داند

نوربخش در پاسخ به این پرسش که حزب دموکرات نسبت به ایران چه تفاوت هایی با حزب جمهوریخواه دارد؟ اظهار داشت: آنچه از طرف بایدن مطرح می شود، این است که اگر ایران به تمامی مفاد توافق هسته ای پایبند باشد، آمریکا هم به برجام بازمی گردد. بدین سبب به احتمال زیاد آمریکا به برجام بازخواهد گشت و این تفاوت فاحشی است میان آنچه ترامپ می خواهد انجام بدهد و تا حالا انجام داده و آنچه بایدن می گوید و انجام خواهد داد.

وی با تاکید بر اینکه بایدن خودرا از طراحان و پایه گذاران توافق هسته ای می داند، بیان کرد: دموکرات ها برجام را از دستاوردهای بزرگ جامعه بین المللی می دانند و به همین خاطر هم شاهد بودید که وقتی ترامپ از برجام خارج شد، دموکرات ها انتقادات تندی را مقابل او مطرح کرده و می کنند. بایدن هم نمی خواهد از این دستاورد دولت اوباما که خود معاونش بوده است، بگذرد.

استاد روابط خارجی و تجارت بین الملل دانشگاه هریسبرگ آمریکا یادآورشد: دموکرات ها برخلاف جمهوریخواهان اعلام نموده اند که به دنبال تغییر رژیم در ایران نیستند بلکه می خواهند با تهران درباب مسائل دیگر وارد گفت و گو شوند. ترامپ به دنبال فروپاشی اقتصاد ایران و در نهایت تغییر رژیم در ایران بود.

نوربخش اشاره کرد: برخی فکر می کنند ترامپ به دنبال دستیابی به یک توافق با ایران است و همچنان می خواهد با ایران مذاکره کند در صورتیکه مذاکره ای که ترامپ دنبال می کند، مذاکره ای است که اسرائیلی ها سال ها پشت آن هستند.

اسرائیل سکاندار سیاست خارجی ترامپ بوده است

نوربخش با اعلان اینکه سکاندار سیاست خارجی ترامپ در این چهار سال، اسرائیل بوده است، عنوان کرد: اسرائیل علاوه بر دشمنی ها و اختلافاتی که با ایران دارد، به شکلی رقیب اقتصادی ایران در منطقه غرب آسیا هم شمرده می شود. ایران نیروی انسانی بالا و با استعدادی دارد و همین مسئله باعث شده تهران ظرفیت زیادی برای تغییرات عمده در وضعیت اقتصادی خود داشته باشد. این در حالیست که اسرائیلی ها هیچ رقیبی برای خود در هر زمینه ای در خاورمیانه نمی خواهند.

آنچه ترامپ انجام داده این بوده است که خیلی از تحریم ها مقابل ایران را به بهانه حمایت ایران از تروریسم وضع کرده است. دولت بعدی باید ایران را از این فهرست خارج کند تا زمینه مذاکره میان دو کشور فراهم گردد.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا در دولت احتمالی بایدن، سیاست فشار حداکثری مقابل ایران مانند دوره ترامپ ادامه می یابد؟ اظهار داشت: اگر ایران تعهداتش را در برجام انجام دهد و آمریکا هم به این توافق بازگردد، فشار حداکثری منقطع می شود و تمام می شود. موضوع از اینجا به بعد آن است که آیا ایران و آمریکا در موضوعات دیگر وارد مذاکره خواهند شد و نتیجه آن چه می شود؟

این کارشناس ارشد مسائل آمریکا با اعلان اینکه ترامپ کار را برای نرمال سازی روابط میان تهران و واشنگتن و مذاکره دو کشور سخت کرده است، گفت: آنچه ترامپ انجام داده این بوده است که خیلی از تحریم ها مقابل ایران را به بهانه حمایت ایران از تروریسم وضع کرده است. دولت بعدی باید ایران را از این فهرست خارج کند تا زمینه مذاکره میان دو کشور برقرار شود. از طرف دیگر تهران هم باید تصمیم بگیرد می خواهد مشکلات میان ایران و آمریکا حل شود یا خیر.

سیاست بایدن درباره عربستان و اسرائیل متفاوت از ترامپ است

به گفته نوربخش، این مساله را باید مد نظر قرار داد که دولت بایدن در صورت پیروزی این قدرت را دارد که اجماع جهانی بر ضد ایران بوجود آورد. این مسئله ای است که بایدن نسبت به آن متوجه بود و بهترین تصمیم را در مورد آن گرفت.

وی اضافه کرد: این فرصت بسیار بزرگی است برای اینکه سیاست های بایدن با ترامپ درباب عربستان، اسرائیل و ثبات و امنیت خاورمیانه یکسان و همانند نیست. او بر این قائل است در هر ترتیبات امنیتی برای خاورمیانه، ایران باید یک پایه استوار برای آن باشد و در آن مشارکت داشته باشد.

این استاد دانشگاه هریسبرگ آمریکا در مورد تلاش آمریکا برای مذاکره با ایران درباب مسائل غیربرجامی اشاره کرد: قضاوت در این زمینه هنوز زود است. ما نمی دانیم وقتی بایدن درباره مسائل موشکی صحبت می کند، وسعت این گونه مباحث تا کجاست؟ چه می خواهند و چه چیزی را مابه ازای آن می دهند. مهم این است وقتی آمریکا به برجام بازگشت و ایران تمامی مفاد توافق را مورد توجه قرار داد، طرفین وارد گفت و گو شوند.

نوربخش با اعلان اینکه مذاکره صحنه داد و ستد است و هیچ گاه نباید از آن ترسید، اشاره کرد: مذاکره برای دولت های قدرتمند است و عدم مذاکره برای دولت هایی است که قدرت را در درون خود احساس نمی کنند. ما نباید خودرا گریزان از مذاکره نشان دهیم. دولت بایدن هم در شرایطی نیست که مذاکره ای با ایران کند که نتیجه آن برد برای ایالات متحده و باخت برای ایران باشد. هیچ مذاکره ای برد – باخت نیست بلکه تمام مذاکره ها در دنیای کنونی، مذاکرات برد – برد است؛ حال ممکنست برد یکی زیاد و برد دیگری اندکی کمتر از جانب مقابلش باشد.

وی با اعلان اینکه ما نباید نفس مذاکره را به کل رد نماییم و از آن بترسیم، اظهار داشت: باید دید پای میز مذاکره چه می توانیم بدهیم و چه می توانیم بگیریم. من موافق نیستم فکر نماییم چون بایدن و آمریکا به دنبال مذاکره درباب مسائلی مانند منطقه هستند، نمی توانیم با آنها مذاکره نماییم. باید پای میز مذاکره رفت، صحبت کرد و دید منافع ملی ایران چیست؟ در این راستا چه می توانیم بدهیم و چه می توانیم بگیریم.

تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی افزود: هر روزی که وارد مذاکره نشویم، به جز ادامه تحریم، نفروختن نفت و عدم مراوده آزاد با بازار مالی و تجاری دنیا، دسترسی هایمان هم بر منابع ثروت و قدرت هم محدود می شود که بر دانش، مبادلات فکری، فرهنگی و اجتماعی ما اثرگذار می باشد.

اروپا با ترامپ سر آشتی نداشت

نوربخش با اشاره به قدرت اجماع ساز آمریکا مقابل ایران بیان کرد: زمانی دولت بایدن می تواند مقابل ایران اجماع کند که تهران حاضر به مذاکره با واشنگتن نشود. دو مشکل بزرگ پیشروی ماست که باید در این رابطه هوشیار باشد. یکی آن است که دنیای غرب رهبری خودرا در چهار سال قبل از دست داده و خیلی از کشورهای اروپایی به دنبال آن هستند که بایدن این رهبری را در دست بگیرد.

وی با اعلان اینکه ترامپ علاقه ای برای رهبری دنیای غرب نداشت و تنها به آمریکا فکر می کرد، تصریح کرد: دنیای غرب می خواهد آمریکای بایدن این رهبری را در دست بگیرد. بایدن کسی است که ۴۷ سال در صحنه سیاسی آمریکا حاضر بوده و دارای اعتبار داخلی و جهانی است.

به گفته این استاد دانشگاه، اگر ایران با عدم مذاکره با آمریکا می توانست تا حدی با اروپا کنار بیاید، به خاطر این بود که اروپا با ترامپ سر آشتی نداشت. یکی از مهمترین اختلافات اروپا و ترامپ، ضدیت و دشمنی ترامپ با نهادها و توافقات بین المللی بود در صورتیکه بایدن موافق این مسئله است.

بایدن در صورت پیروزی بر امنیت منطقه ای متمرکز خواهد شد

نوربخش در پاسخ به این پرسش که تمرکز دولت احتمالی بایدن بیشتر بر چه مسائلی خواهد بود، عنوان کرد: من فکر می کنم بایدن بر امنیت منطقه متمرکز خواهد شد. آمریکا هنوز به نفت و انرژی خاورمیانه احتیاج دارد. ۲۰ درصد نیاز دنیا به انرژی، از تنگه هرمز عبور می کند و بیش از ۴۰ درصد ذخیره انرژی دنیا در این منطقه است. درست است که آمریکا وارد بازار انرژی شده و خود فروشنده است ولی به معنای عدم حساسیت به این مساله نیست.

وی با اعلان اینکه امنیت خاورمیانه برای آمریکا مهم می باشد، اظهار داشت: اگر آمریکا بخواهد رهبری دنیای غرب را داشته باشند، باید برای حفظ امنیت منطقه تلاش کند. ضمن آنکه اگر امنیت منطقه حفظ شود، خاورمیانه برای دنیای غرب بازار بزرگی است. تا سال ۲۰۲۹، جمعیت خارومیانه به مرز ۶۰۰ میلیون نفر می رسد که دنیای بزرگی است. آمریکا از این بازار دست برنمی دارد بدین سبب آنها بر امنیت غرب آسیا متمرکز خواهد شد.

این کارشناس ارشد مسائل آمریکا افزود: اگر آمریکای بایدن احساس کند که این امنیت را در منطقه حاکم کرده، ضرورتی نمی بیند که در خاورمیانه حضور داشته باشد. شش تریلیون دلار در افغانستان و خاورمیانه خرج کردند اما دیگر نمی خواهند از این پول ها خرج کنند.



منبع:

1399/08/11
23:04:30
5.0 / 5
1504
تگهای خبر: اقتصاد , انتخابات , دولت , رهبری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
محفل