محسن قنبریان در نشست سالروز شهادت شهید بهشتی؛

حکمرانی شهید بهشتی ارتباط بین عرصه فرهنگ، سیاست و اقتصاد بود

حکمرانی شهید بهشتی ارتباط بین عرصه فرهنگ، سیاست و اقتصاد بود

به گزارش محفل، قنبریان اظهار داشت: شهید بهشتی می گوید همین ولایتی که حتی در عرصه احکام تصرف می کند با رأی اکثریت مردم می نشیند که اینجا نوآوری های شهید بهشتی مشخص می شود و حقیقتاً که او مهندس جمهوری اسلامی است.



به گزارش محفل به نقل از مهر، نشست تخصصی اندیشه بهشتی با عنوان «از استاد تا شاگرد» بمناسبت سالروز شهادت آیت الله بهشتی و همراهانش و چهلم شهدای خدمت در مجتمع فرهنگی شهدای هفتم تیر (سرچشمه) امروز پنجشنبه هفتم تیر برگزار گردید.
محسن قنبریان پژوهشگر و استاد حوزه در این مراسم اظهار داشت: در روزهای تبلیغات انتخاباتی جای اخلاق شهید رئیسی را خالی دیدیم. آن انسان پاک که بدترین توهین ها به او شد و با مخالفین خود پس از به قدرت رسیدن بهترین ارتباط را گرفت و رفتار بهشتی را تداعی کرد. بهشتی تراز انقلاب اسلامی است و رئیسی نشان داد پیرو استاد خود است.
وی اضافه کرد: حکمرانی شهید بهشتی ارتباط و انسجام بین عرصه فرهنگ سیاست و اقتصاد است که اعتقاد دارد هیچ حکمرانی در مراتب بالای مدیریتی نمی تواند بنشیند بلکه بتواند تناسب این سه را توجه داشته باشد وگرنه حکمرانی را کاریکاتوری خواهد نمود.

قنبریان بیان نمود: ایشان ۲ تز اساسی سیاسی و اقتصادی دارد که از عالم اندیشه به ساحت حقوقی قانون اسلامی آورده و از اندیشه امام و علامه طباطبایی سیراب شده. تز سیاسی ۲ رکن ولایت و شورا را دارد. تز اقتصادی مبارزه یا حاکمیت سرمایه و به تعبیر من گسترش مالکیت عمومی بین مردم است و برای نخستین بار در تاریخ تشیع و تاریخ اسلام بر اساس آن قانون نوشته شده است.

این استاد حوزه افزود: شهید بهشتی به صورت ویژه و در ۲ کتاب بطور مفصل درباره ی ولایت فقیه و شورا و نسبت این ۲ باهم صحبت کرده است که اسمش را نظام امت و امامت می گذارد و دقیقاً رابطه این ۲ را روح نظام می داند. وقتی می گوید شورا منظورش مستشاری نیست بلکه برآمده از اراده جمعی مردم است. منظورش از ولایت فقیه نیز ولایت مطلقه فقیه است.
این پژوهشگر حوزه دین خاطرنشان کرد: بهشتی زودتر از این که امام کلمه مطلقه را کنار ولایت بنشاند، ولایت را به معنای حق تشریع موقت به فقیه دادن می داند و اعتقاد دارد رساله پیش از اوست و نه بعد او. امام می گوید ولی فقیه مجری احکام نیست در واقع کار او ولایت بر احکام است. در اقتصاد کاربردی هفت جا از ولایت فقیه بهره برده و منظورش ولایت مطلقه است.

قنبریان خاطرنشان کرد: در تعریف رهبری، هم رهبری فقاهتی و هم رهبری ولایتی می کند. می گوید همین ولایتی که حتی در حوزه احکام تصرف می کند با رأی اکثریت مردم می نشیند. اینجا نوآوری های شهید بهشتی است و حقیقتاً که او مهندس جمهوری اسلامی است. ایشان تاکید می کند امروز ولی در عصر غیبت امام معصوم دیگر تعیینی نیست، تحمیلی هم نیست بلکه شناختنی و پذیرفتنی یا انتخابی است. این را در اصل قانون اساسی شامل ۵۶ و ۵۷ که می گوید حق تعیین سرنوشت و حاکمیت ملی است و همه قوا زیر نظر ولایت فقیه است بیان می کند.

وی در مورد اندیشه های اقتصادی شهید بهشتی ادامه می دهد: شهید بهشتی اعتقاد دارد اگر سهم اقتصادی مردم داده نشود جمهوریت سیاسی نخواهد بود. کسانی مقصرین هستند که ثروت دست آنان بوده است. یک روز پهلوی و یک روز کمپانی ها شکل می گیرد. او برای قدرت شوراها را پیشنهاد می دهد که راه شکستن قدرت و توزیع بین مردم در اسلام شورا است اما امروز می بینیم شورایعالی قضائی شد قوه قضاییه، شورای صدا و سیما شد رییس صدا و سیما و شورای شهر نیز به چه شکلی افتاده است.

قنبریان در انتها اظهار داشت: شهید بهشتی در تز اقتصادی می خواهد تمرکز ثروت را بشکند و مبارزه با حاکمیت سرمایه شود. نمی گوید تولید ثروت نباشد بلکه می گوید سود برای سرمایه و مزد برای کارگر که ابزار تولید و ثروت ها هستند، نباشد. وقتی حاکمیت سرمایه را می گیرد راهکار هم می دهد. اینجا تز گسترش مالکیت عمومی را دارد که برای همه مردم امکان کار کردن و تولید را بدهد. خودشان مالک ابزار تولید باشند و هم سود ببرند هم مزد بگیرند وگرنه باید کارگر باشند که مزد بگیرند و سود را کسی دیگر ببرد.


منبع:

1403/04/08
14:22:16
5.0 / 5
288
تگهای خبر: اقتصاد , انتخابات , تبلیغات انتخاباتی , حكم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
محفل