ناكامی آمریكا در شورای امنیت دستاورد شورش ضد نظم بین المللی

ناكامی آمریكا در شورای امنیت دستاورد شورش ضد نظم بین المللی

محفل: نشست اخیر شورای امنیت درباره تمدید تحریم های تسلیحاتی ایران نتیجه دو رویكرد را عرصه بین المللی نشان داد. در حالیكه آمریكا با اتخاذ سیاست یكجانبه گرایی بر ضد نظم بین الملل شورش كرده بود ایران با استفاده از ظرفیت های بین المللی توانست از این مانع از تحقق اهداف آمریكا در شورای امنیت شود.


به گزارش محفل به نقل از ایرنا، اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد در نشست اخیر این نهاد به قطعنامه عرضه شده از جانب آمریکا که به دنبال تمدید تحریم های تسلیحاتی ایران بود، رای ندادند. این اتفاق از سویی شکست سیاستهای یکجانبه گرایانه آمریکا بود و از طرفی هنر دیپلمات های ایران در بهره گیری از ظرفیت های بین المللی را نشان داد. آمریکای ترامپ در سه سال گذشته با اتخاذ یکجانبه گرایی آشکار و علنی که در چارچوب سیاست "آمریکای اول " را در پیش گرفت به شکلی در مقابل چندجانبه گرایی بعنوان رویه مرسوم و مورد قبول جامعه جهانی شورش کرد. بی اعتنایی به تعهدات بین المللی و خروج از نهادهایی که نماد و نمود چندجانبه گرایی هستند، بی محلی به تعهداتی که دولت آمریکا به کشورهای مختلف داشت در نهایت نتیجه و ثمره اش ناکامی در شورای امنیت بود. هرچند آمریکای ترامپ پیش از این هم نتوانسته بود موفقیتی در جلب حمایت جامعه جهانی به دست بیاورد.
با این وجود دستگاه دیپلماسی ایران در این راه دشوار و با وجود مرارت هایی که دولت ملت ایران تحمل کرد، مسیر و سمت درست را اتخاذ نمود. ایران در سال های اخیر بارها به جامعه جهانی خطرات یکجانبه گرایی آمریکا را گوشزد کرد. و تاکید دیپلماسی ایران این بود که ایران باآنکه امکان دارد اولین قربانی چنین سیاست غیرمسئولانه ای باشد با این وجود یکجانبه گرایی هر چیزی که در مسیرش باشد را از پیش روی خود برمی دارد و اگر قرار باشد این سیاست تداوم داشته باشد عملا نهادهای بین المللی و همکاری و تعامل برای برون رفت از مشکلات جامعه بشری موضوعیت خویش را از دست می دهد. دستگاه دیپلماسی به لحاظ عملی هم کوشش کرد از ابزارها و ظرفیت های موجود در جامعه بین المللی استفاده نماید. طی سالهای اخیر خیلی از منتقدان دولت، دیپلماسی را متهم به ضعف و سستی در مقابل آمریکا می کردند و راهکارهای هیجانی را تجویز می کردند با این وجود دولت و دستگاه دیپلماسی صبورانه مسیر درست را اتخاذ نمود و توانست کشورهای بیشتری را به سمت تعامل با ایران هدایت کنند.
در رای گیری شورای امنیت تنها جمهوری دومینیکن با آمریکا همراهی کرد، و کشورهای آلمان، فرانسه، بریتانیا، بلژیک، اندونزی، آفریقای جنوبی، استونیا، نیجر، تونس، ویتنام، سنت وینسنت و گرنادین به این قطعنامه رای ممتنع دادند و چین و روسیه هم رای منفی دادند و بدین سان هنر دیپلماسی مردان روحانی بیشتر از پیش مشخص شد.
اینکه قدرتی در ابعاد آمریکا این چنین منزوی شده باشد به صورتی که تنها یک کشوری اقماری حاضر به همراهی با آن در شورای امنیت شود، کاری است که تنها از دست ترامپ برمی آید. سید عباس موسوی سخنگوی وزرات امور خارجه که امروز مراسم تودیع وی برگزار شد، در یکی از آخرین موضع گیری های سخنگویی در این خصوص نوشت: «در تاریخ ۷۵ ساله سازمان ملل سابقه نداشته که آمریکا تا این حد منزوی باشد. برغم همه سفرها، فشارها و دوره گردی ها، آمریکا توانست فقط یک کشور کوچک را با خود همراه کند. دیشب دیپلماسی فعال ایران در کنار استقامت حقوقی برجام آمریکا را برای چندمین بار در شورای امنیت شکست داد.»
دیپلماسی در کنار سایر ابزارهای و مولفه های قدرت کشورها مولفه و ابزاری بسیار موثر به حساب می آید. نقش و جایگاه این عنصر در چنین مقاطعی بیشتر از پیش خویش را نشان داده است. نگاهی به اتفاقات کنونی و نشست اخیر شورای امنیت به خوبی می توان دریافت که آمریکا در مقابله با دیپلماسی و قدرت ایران در منطقه با چالش روبرو شده است.
دیپلماتهای جمهوری اسلامی در سال های اخیر تلاشهای زیادی در جهت دفاع از چندجانبه گرایی هم در سطح منطقه و هم دیگر کشورهای جهان انجام داده اند. جمهوری اسلامی راهکارهای اجرایی کردن همکاری و چندجانبه گرایی را با هدف ارتقای ثبات و امنیت منطقه ای عرضه کرده است که یکی از مهمترین آنها ابتکار صلح هرمز بود.
جمهوری اسلامی ایران به درستی نشان داده که با دیپلماسی قدرتمند خود تصمیم دارد در جهت حقوق بین الملل و بعنوان بخشی از جامعه بین المللی کنش گری کند و با عنایت به بحران هایی که امروز جهان با آن روبرو است در جهت همکاری با کشورها در حوزه های امنیتی، محیط زیستی قدم بردارد. همین تلاشها سبب قدرت افزایی در عرصه دیپلماسی کشور شده که نتیجه عملی آنرا می توان در جلسه شورای امنیت و رای منفی اعضای آن به قطعنامه آمریکایی مشاهده کرد.
چندی پیش محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه در مقاله ای در روزنامه فرانسوی لوموند نوشت: دولت کنونی آمریکا با کوشش برای نابودی قطعی توافقنامه سال ۲۰۱۵ در مورد برنامه هسته ای ایران آنچه را که از چندجانبه گرایی و حقوق بین الملل باقی مانده است، تهدید به نابودی می کند. در ایران کشوری که هدف شرورانه ترین و کورکورانه ترین تحریم هاست آنچه از دولت کنونی آمریکا دیده ایم کاملا واضح است، این دولت هیچ چشم اندازی در مورد آینده جامعه جهانی عرضه نمی دهد.
همانگونه که وزیر امور خارجه کشورمان می گوید آمریکا علاوه بر تهدید چندجانبه گرایی با یکجانبه گرایی خود و رژیم صهیونیستی تهدیدی جدی برای امنیت جهانی است. سازمان ملل روز ۵ اردیبهشت را روز جهانی چندجانبه گرایی و دمکراسی برای صلح نامیده است. جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پیامی ویدئویی به صورت غیرمستقیم از سیاست های یکجانبه گرایانه و خود محورانه ایالات متحده آمریکا در دوره ریاست جمهوری ترامپ انتقاد نمود.
مشخصا می توان گفت شکست کنونی دولت ترامپ در شورای امنیت حاصل سیاست های خودمحورانه و یکجانبه آمریکا است که سبب شده اعتماد جامعه بین الملل در مورد این کشور به کلی از بین برود، ضعف بزرگ دولت ترامپ در استفاده از دیپلماسی و استفاده از روش های قلدرمابانه در مقابل کشورها سبب از بین رفتن هژمونی و قدرت آمریکا در جهان شده است. دولت ترامپ در حدود چهار سال قبل با خیلی از کشورها درگیر شده است و همواره از موضع بالاتر با کشورها برخورد کرده است به جرات می توان گفت همین رفتار سبب شکست آمریکا در عرصه بین الملل و پیروزی کنونی ایران در شورای امنیت حاصل چندجانبه گرایی و دیپلماسی مثبت ایران بود.



منبع:

1399/05/26
14:16:03
5.0 / 5
2389
تگهای خبر: دولت , قم , محیط زیست , وزیر امور خارجه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
محفل