زنان و مسیر پر پیچ و خم حضور در سیاست

زنان و مسیر پر پیچ و خم حضور در سیاست

به گزارش محفل خراسان رضوی امروزه  ضرورت حضور و مشارکت زنان در عرصه های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی از کسی پوشیده نیست و همچون خصوصیت های یک جامعه متمدن و پیشرفته، حضور زنان در تمام عرصه های آن جامعه است. در این میان حضور زنان در عرصه های سیاسی از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد بگونه ای که  عدم حضور زنان در تصمیم گیری های سیاسی به شکلی منجر به خاموش ماندن و شنیده نشدن صدای نیمی از جامعه خواهد شد.


در ایران نیز خصوصا در سالهای اخیر تلاش هایی در امتداد افزایش حضور زنان در عرصه های سیاسی و اجتماعی شده است و مصوبه دولت در سال ۹۶ در مورد اختصاص ۳۰ درصد کرسی های مدیریتی به زنان تا آخر سال ۱۴۰۰، نمونه ای از این تلاش ها است که در استانهای مختلف تلاش شده است با افت وخیزهایی دنبال شود.
اما به نظر این تلاش ها کافی نبوده است و تنها نگاهی به آمار حضور زنان در مجلس شورای اسلامی، نشان میدهد هنوز باید برای افزایش حضور زنان در عرصه های سیاسی کوشش های بیشتری صورت گیرد. بالاترین میزان حضور بانوان در مجلس شورای اسلامی، به دوره دهم برمی گردد که ۱۷ زن توانسته بودند به پارلمان راه یابند. این رقم معادل ۵.۸ درصد کل تعداد نمایندگان بود، در صورتیکه در قوانین خیلی از کشورها، به صراحت بیان شده است درصد مشخصی از کرسی های پارلمان باید به زنان اختصاص پیدا کند. بعنوان مثال می توان به قانون اساسی عراق اشاره نمود که در آن بیان شده است تعداد زنان عضو مجلس مجمع ملی عراق نباید از یک چهارم کل اعضا کمتر باشد و در انتخابات اخیر مجلس ملی این کشور، تعداد ۹۷ زن توانستند به پارلمان راه یابند.
اما به راستی دلیل حضور کمرنگ زنان در سیاست چیست؟ مگر نه این که بعد از انقلاب، نامزدهای ریاست جمهوری همیشه از زنان بعنوان یکی از مهم ترین عوامل پیروزی خود یاد می کردند و در نطق های خود، شعار "وزیر زن" سر می دادند؟ حالا بعد از گذشت ۴۳ سال، چه عواملی سبب شده است که ما شاهد حضور حتی یک زن در میان وزرا نباشیم؟ در این خصوص با دو تن از زنان فعال در زمینه سیاسی گفت و گو کردیم.
بتول گندمی، دبیرکل مجمع مشورتی اصلاح طلبان خراسان رضوی طی گفت وگویی با ایسنا با تاکید بر این که در ایران کارهای سیاسی و حزبی برای زنان پرهزینه است، اظهار نمود: همین طور وجود برخی رویکردها دراین زمینه، زنان را برای ورود به عرصه های سیاسی گرفتار تردید می کند. یعنی یکی از دلیلهای مهمی که موجب می شود زنان به کارهای سیاسی، خصوصا کارهای حزبی ورود نکنند، هزینه هایی است که ممکنست برایشان پیش بیاید.
وی افزود: در نتیجه برخوردهایی که دراین زمینه انجام شده است، این طور در ذهن جامعه شکل گرفته است که کارهای سیاسی برای زنان می تواند پرهزینه باشد و خانواده هایشان لطمه ببینند، بدین سبب زنان تلاش می کنند که در این عرصه ها با احتیاط بیشتری وارد شوند؛ به همین جهت حضور زنان در احزاب و دیگر کارهای سیاسی، به اندازه حضور مردان پررنگ نیست.
دبیرکل مجمع مشورتی اصلاح طلبان خراسان رضوی از روند رو به رشد حضور زنان در شورای مرکزی این حزب آگاهی داد و اظهار داشت: حدودا ۳۰ درصد از ظرفیت کرسی های شورای مرکزی در چهارمین کنگره حزب مجمع مشورتی اصلاح طلبان را زنان تصاحب کردند و روند روبه رشدی را شاهد بودیم.
این فعال سیاسی اصلاح طلب اشاره کرد: باید حاکمیت وسعت نظر بیشتری نسبت به حضور زنان در عرصه های سیاسی پیدا کند و خواهان این باشد که تمامی شهروندان فارغ از جنسیت، وارد عرصه های سیاسی و اجتماعی شوند.
یکی از مواردی که می تواند راه را برای ورود زنان بمراتب سیاسی و مدیریتی بالاتر در عرصه سیاست باز کند، حضور زنان در احزاب سیاسی است. از این روی حضور زنان در احزاب از اهمیت بالایی برخوردارست.
نسرین یوسفی، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران در خراسان رضوی نیز در ارتباط با حضور زنان در احزاب و عرصه های سیاسی به ایسنا، اظهار داشت: با توجه به این که زنان نیمی از جمعیت ایران را می سازند، می توانند در تمام عرصه های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی نقش پررنگی داشته باشند؛ چونکه نمی توان نقش نیمی از جمعیت کشور را در این عرصه ها نادیده گرفت. اما عموم مردم این طور تصور می کنند که ورود به عرصه کارهای سیاسی هزینه هایی دارد؛ پس زنان کمتر به سراغ سیاست می روند و ریسک حضور در این حوزه را نمی پذیرند؛ چونکه ممکنست مشکلاتی برای کارهای اجتماعی آنان به وجود بیاید.
وی با اشاره به مشارکت کم بانوان در کارهای حزبی افزود: دو سال پیش در حزب کارگزاران مصوب شد که ۳۰ درصد از اعضای شورای مرکزی حزب را زنان تشکیل دهند. این مبادرت به این جهت صورت گرفت که زنان تشویق شوند در لایه های بالاتر حزب ورود پیدا کنند.
این فعال سیاسی اصلاح طلب با اعلان اینکه همانطور که زنان در ایران در زمینه های اقتصادی و اجتماعی فعالیت کمتری دارند، حضور زنان در عرصه سیاست نیز نسبت به حضور مردان کمتر است، عنوان کرد: این مشکل در سراسر جهان مطرح است که بانوان کمتر از آقایان در عرصه های سیاسی مشارکت دارند ولی در ایران این مساله به شکل گسترده تری دیده می شود. شاید دلیل این امر نگاهی باشد که حضور زنان در عرصه های سیاسی را معادل با ایجاد مشکلاتی در زندگی شخصی و خانوادگی می داند.
یوسفی اشاره کرد: هرچه تعداد زنان در شوراهای مرکزی احزاب و به عهده گرفتن مسئولیت های حزبی مانند دبیرکلی و یا عضویت در هیأت رئیسه احزاب بیشتر شود، جسارت آنان برای ورود و شرکت به انتخابات و راهیابی به مناصب سیاسی بالاتر نیز بیشتر خواهد شد.
وی ضمن بیان این عقیده که در کشور ما عدالت جنسیتی از سطح پایینی برخوردار است، افزود: این که تعداد نمایندگان زن در مجلس شورای اسلامی کمتر از ۲۰ نفر است، در صورتیکه نیمی از جمعیت کشور را زنان می سازند، نشان دهنده این است که در جهت ایجاد عدالت جنسیتی موفق نبوده ایم. به این معنا که به زنان گفته ایم که شما هم پای مردان می توانید در انتخابات نامزد شوید، در صورتیکه ممکنست اکثریت زنان به لحاظ مالی و سیاسی توانایی شرکت در انتخابات را نداشته باشند. همین طور حمایت خانواده که در این امر موثر است، ممکنست برای برخی زنان وجود نداشته باشد. نتیجه این می شود که در یک کشوری که جمعیت بیش از ۸۰ میلیون نفر را داراست، کمتر از ۲۰ نماینده زن در مجلس دارد.
عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران در خراسان رضوی با اشاره به نقش پررنگ حاکمیت در افزایش حضور زنان در سیاست، عنوان کرد: نقش حاکمیت در کشورهایی که زنان به جایگاه های بالای سیاسی رسیده اند، بسیار پررنگ است و حتی در بعضی از موارد جایگاه های انتصابی برای زنان به وجود آورده اند و حدودا در یک موقعیت برابر جنسیتی قرار دارند. در کشور ما نیز مسئولان باید تلاش کنند این فضای برابر را برای ورود زنان به سیاست ایجاد کنند.
برای داشتن جامعه ای برابر و به دور از تبعیض های جنسیتی، اولین گام مانع زدایی و فراهم کردن زمینه های حضور زنان در عرصه های مختلف به شکل گسترده است و حکومت باید بتواند با انجام اقدامات مختلف همچون تقویت و گسترش نهادهای آموزشی و فرهنگی، مسیر را برای مشارکت سیاسی زنان و دخیل نمودن آنان در تصمیم گیری های سیاسی هموار کند.




منبع:

1400/12/18
14:15:43
5.0 / 5
1146
تگهای خبر: آموزش , اقتصاد , انتخابات , خراسان رضوی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳
محفل